Πώς να επιλέξετε χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού σας
Οι διακοσμητές προτείνουν tips για να επιλέξουμε το κατάλληλο χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού μας ανατρέχοντας στην ντουλάπα μας, στις αναμνήσεις και στην καθημερινότητά μας.
‘Ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους να αλλάξεις ένα δωμάτιο είναι να βάψεις τους τοίχους. Αλλά πώς επιλέγεις χρώμα αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου? Ένας διακοσμητής μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις σε μια γενική κατηγορία χρώματος, όπως κίτρινο, γκρι, άσπρο ή πράσινο. Ένας επαγγελματίας μπορεί επίσης να σου προτείνει ένα συγκεκριμένο χρώμα.
Όμως πριν δεσμευτείς, αξίζει να σκεφτείς ποια είναι τα αγαπημένα σου χρώματα. Ρωτήσαμε 3 interior designers για το πώς να καταλάβουμε ποιο είναι αυτό το χρώμα. Οι πρακτικές συμβουλές τους θα σας δώσουν τη σιγουριά που χρειάζεστε για να επιλέξετε.
Επισκεφτείτε την ντουλάπα σας
Ότι και αν κάνετε, μην πάτε κατευθείαν στο χρωματοπωλείο να επιλέξετε χρώματα από τις βεντάλιες γιατί οι αποχρώσεις είναι χιλιάδες και θα πελαγώσετε. Βέβαια, αν το έχετε κάνει ήδη αυτό, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι αναθέτουν το βάψιμο του σπιτιού τους σε ελαιοχρωματιστή χωρίς να έχουν επιλέξει χρώμα ακόμα. Πριν πάτε στο χρωματοπωλείο θα πρέπει να έχετε περιορίσει τις επιλογές σας, πριν καν επιλέξετε τα δείγματα. Αλλά πώς περιορίζει κανείς τις επιλογές του χρώματος εξ αρχής? Ο σχεδιαστής Keith Wardlaw προτείνει να ψάξετε τη ντουλάπα σας. « Το πρώτο πράγμα που λέω στους πελάτες μου είναι να κοιτάξουν μέσα στη ντουλάπα τους και να δουν ποια χρώματα φοράνε πιο συχνά.» λέει. « Θα κλίνουν προς τα χρώματα που θα τους ταιριάζουν περισσότερο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να φαίνεται τέλειο ένα σπίτι από το να βαφτεί στα χρώματα που είναι τέλεια και πάνω μας?»
Μία περιήγηση στην ντουλάπα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε ιδέες σχετικά με τις αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσετε για να δώσουν έμφαση στο κυρίως χρώμα. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να φοράτε μπλε και το συνδυάζετε με χακί, ταμπά δερμάτινα παπούτσια και ασημί κοσμήματα, τότε αυτά τα χρώματα θα μπορούσαν να είναι η βασική παλέτα για το σπίτι σας. Μπορείτε να μεταφέρετε αυτήν την παλέτα στο σαλόνι σας με μπλε τοίχους, δερμάτινα έπιπλα και γκρι (ή ασημί) λεπτομέρειες όπως χαλιά ή μαξιλάρια όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Ξεθάψτε τις παιδικές αναμνήσεις σας.
Η Πόρτερ, σχεδιάστρια στην Ουάσιγκτον και ιδιοκτήτρια αρκετών color workshops, δίνει στους πελάτες της ερωτηματολόγια για την προσωπική σχέση τους με τα χρώματα. «Τι χρώμα ήταν το δωμάτιό σου όταν ήσουν παιδί;», ρωτάει. «Ποιο χρώμα σε κάνει ευτυχισμένο;»
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. « Μπορεί η κουζίνα της γιαγιάς σου να ήταν κίτρινη και να έχεις υπέροχες αναμνήσεις ταξιδεύοντας μαζί της. Μπορεί να είδες την τέλεια απόχρωση του μπλε σε ένα ταξίδι στην καραϊβική και να σε ηρεμεί», λέει.
Ακόμα κι αν δε σας έρχεται κανένα χρώμα στο μυαλό μετά την αναδρομή στις αναμνήσεις σας, δοκιμάστε να βρείτε μια φωτογραφία από ένα από τα αγαπημένα σας ταξίδια και δείτε μήπως κάποιο χρώμα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Στην καθημερινότητα σας, όταν πηγαίνετε σε εστιατόρια, μαγαζιά ή ακόμα και σε σπίτια φίλων, δώστε προσοχή στα χρώματα που σας ελκύουν περισσότερο.
Δεν υπάρχουν κανόνες για το ιδανικό χρώμα, λέει η Πόρτερ. Μία πελάτισσά της επέλεξε για την κρεβατοκάμαρά της ένα φωτεινό κόκκινο – χρώμα που θεωρείται πιο πολύ «ξεσηκωτικό» παρά χαλαρωτικό. Μπορεί για τους περισσότερους το κόκκινο να είναι ένα χρώμα που σε κρατάει σε εγρήγορση και δεν σε βοηθάει να κοιμηθείς αλλά «την ηρεμεί(την πελάτισσα μου)», λέει. «Πρέπει να ξέρετε τι σας συγκινεί και να μην επηρεάζεστε από ότι αρέσει στους άλλους ή ότι λέει ο κόσμος.»
Φανταστείτε την αίσθηση που θέλετε να έχει ο χώρος
ΟΚ, αποφασίσατε να βάψετε το δωμάτιο μπλε. Πως θα καταλήξετε σε μία απόχρωση του μπλε? Θα βοηθούσε να σκεφτείτε την αίσθηση που θέλετε να δώσετε στο δωμάτιο, λέει ο Wardlaw. Αν επιθυμείτε μία πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα, επιλέξτε ένα βαθύ, σκούρο μπλε. Για να πετύχετε μία πιο γαλήνια αίσθηση, ένα πιο ανοιχτό μπλε πιθανόν να είναι καλύτερο.
Όσο παρατηρείτε τις αποχρώσεις του μπλε, σκεφτείτε αν προτιμάτε αυτές που τείνουν προς τη λεβάντα, προς το πράσινο ή καθαρές αποχρώσεις. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα χρώματα που «κρύβονται» μέσα στις αποχρώσεις που διαλέγετε για να επιλέξετε τα διακοσμητικά στοιχεία που θα πλαισιώνουν το κεντρικό θέμα του δωματίου. Ένας καλός διακοσμητής μπορεί να σας κάνει να δείτε αυτά τα «κρυμμένα» χρώματα και να σας βοηθήσει να επιλέξετε την απόχρωση που θα ταιριάζει περισσότερο με τα έπιπλά σας και γενικά με το χώρο σας.
Επίσης σκεφτείτε αν το χρώμα που θα επιλέξετε θα είναι θερμό ή ψυχρό – και σ’ αυτήν την περίπτωση η βοήθεια ενός ειδικού είναι πολύτιμη. Αν ξεκινάτε από την αρχή, είτε επιλέξετε ψυχρό γκρι είτε πιο ζεστό γκρι θα είναι το ίδιο για σας. Αν όμως έχετε ήδη έπιπλα και αξεσουάρ σε ζεστές, για παράδειγμα, αποχρώσεις τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε μία πιο θερμή απόχρωση για να «δένει» με το χώρο σας.
Αναζητήστε έμπνευση
Ψάξτε στο ίντερνετ για ιδέες και χρώματα και αξιολογήστε αυτά που σας εμπνέουν- δηλαδή αν προτιμάτε ανοιχτά ή σκούρα χρώματα. Έχετε στο νου σας ότι τα χρώματα που θα επιλέξετε θα φαίνονται διαφορετικά στον τοίχο σας απ’ ότι στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας. Θα επηρεαστούν από το φως που μπαίνει στο δωμάτιο, ακόμα και από τον τρόπο που γίνεται αυτό. Αν «ερωτευτείτε» ένα χρώμα που είδατε στο ίντερνετ, βρείτε ένα δείγμα και φέρτε το στο σπίτι σας προτού δεσμευτείτε. Ακόμα και στη βεντάλια που θα δείτε στο χρωματοπωλείο το χρώμα μπορεί να έχει κάποια διαφορά συγκριτικά με αυτό που θα φαίνεται στον τοίχο σας, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να το δοκιμάσετε στον τοίχο σας πριν πάρετε όση ποσότητα χρειάζεται για όλο το δωμάτιο.
Περιορίστε τις επιλογές σας σε τέσσερις -το πολύ
Μόλις καταλήξετε σε ένα γενικό χρώμα ένα ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την τελική απόχρωση. Αν θέλετε να επιλέξετε μόνοι σας, μπορείτε να φέρετε μία βεντάλια στο σπίτι σας και να εκεί να κάνετε οι ίδιοι το «ξεσκαρτάρισμα».
«Ας πούμε ότι πάτε στο σπίτι σας έχοντας επιλέξει 8 αποχρώσεις του μπλε. Κοιτάξτε τις προσεκτικά και θα αρχίσετε να βλέπετε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους. Άλλες κλίνουν προς το κόκκινο και άλλες προς το γαλάζιο. Υπάρχουν και αυτές που στο τέλος δε θα σας αρέσουν καθόλου.
Περιοριστείτε σε τρία ή τέσσερα χρώματα. Μπορείτε να τοποθετήσετε το χρωματολόγιο που έχετε στον τοίχο που θα βάψετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό χαρτί από κάτω για ουδέτερο φόντο. Να θυμάστε ότι τα χρώματα θα φαίνονται πιο σκούρα σε ανοιχτό φόντο και πιο ανοιχτά σε σκούρο φόντο. Συχνά, όταν συγκρίνουμε τα χρώματα μεταξύ τους, γίνεται ξεκάθαρο ποιο χρώμα είναι καλύτερο για μας.
Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε κάθε χρώμα ξεχωριστά. Κάτι εξίσου σημαντικό, αλλά και κάτι που εύκολα ξεχνάμε: όσο αξιολογείτε τα χρώματα, λάβετε υπόψιν και τα αντικείμενα που ήδη υπάρχουν στο χώρο (και δεν θέλετε – σε καμία περίπτωση – να αλλάξετε).
Δοκιμάστε το χρώμα στον τοίχο σας
Μόλις επιλέξετε τα χρώματα έρχεται η ώρα να τα δοκιμάσετε. Καλό είναι δοκιμάσετε στον τοίχο σας όλα τα δείγματα γιατί ακριβώς εκεί θα χρησιμοποιήσετε το χρώμα, στον τοίχο. Επίσης χρειάζεται να δοκιμάσετε το δείγμα πάνω στον τοίχο γιατί βάφετε πάνω από κάποιο άλλο χρώμα και αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόχρωση.
Ειδικοί συμβουλεύουν όταν δοκιμάζετε τα δείγματα στον τοίχο να είναι το ένα δίπλα στο άλλο για να μπορείτε να τα συγκρίνετε και να επιλέξετε με τη μέθοδο της απόκλισης. Εννοείται πως αν αυτό σας φαίνεται κουραστικό, μπορείτε να τα κοιτάξετε το καθένα ξεχωριστά.
Είναι επίσης σημαντικό να προσέξετε το φινίρισμα που έχουν τα δείγματα που θα αγοράστε (ματ, σατινέ, γυαλιστερό) γιατί αυτό θα επηρεάσει την όψη του χρώματος στον τοίχο. Πολλά καταστήματα διαθέτουν τα μικρά δοχεία μόνο σε ματ. Καλό είναι να αγοράσετε μία μεγαλύτερη συσκευασία για να δείτε πως θα φαίνεται το πραγματικό αποτέλεσμα.
Κοιτάτε τα δείγματα στον τοίχο διάφορες ώρες μέσα στη μέρα και σε διαφορετικούς φωτισμούς για να δείτε πως αυτό επηρεάζει τις αποχρώσεις. Ζήστε με αυτά τα χρώματα για λίγες μέρες. Όταν σας κερδίσει ένα χρώμα τότε είστε έτοιμοι να βάψετε το σπίτι σας.
πηγή: https://www.houzz.com/